Sabtu, 14 November 2009

Gempur Anak Gayong Di Dewan Jubli Perak..

Alhamdulillah, dari semasa ke semasa anak-anak Gayong Pulau Pinang tak henti-henti dijemput bagi bersama-sama menyerikan majlis perkahwinan dan yang terbaru jemputan dari salah seorang jurulatih Pusaka Gayong dari gelanggang Sungai Nibong 'Cikgu Izhar@Guru Borhan' yang tak putus-putus mengingatkan kami akan majlis persandingan adindanya pada 8 November yang lalu. Seperti biasa selepas informasi diterima, setiap jurulatih secara sepontan mengambil inisiatif mengumpulkan anak-anak murid dibawah jagaan mereka bagi bersiap sedia untuk persembahan tersebut. Dengan latihan demi latihan dan segala perancangan dilakukan dengan teliti bagi tidak menghampakan tuan rumah ketika persembahan dijalankan.
Perbincangan: Cikgu Izhar(Kiri) Bersama Cikgu Pa(Pengerusi Majlis Guru-Guru)

Syukur walau tanpa dibawah
'Skuad Demo' dan dengan sokongan penuh Majlis Guru-Guru PSSPGM Pulau Pinang, kami dapat mengumpulkan jurulatih dan para pesilat dari pelbagai gelanggang dan cawangan dari sebelah Pulau juga Seberang Perai dapat bersama bersatu demi meraikan serta menyempurnakan hajat murni daripada Cikgu Izhar yang amat menginginkan persembahan terbaik dapat kami lakukan pada hari tersebut.
Lagak Panglima: Aksi Permainan Parang panjang Oleh Cikgu Zul & Cikgu Helmi

Ketibaan satu buah kereta dan satu mpv dari Seberang Perai yang penuh dengan anak-anak Gayong pada jam 2.00 petang di Dewan Jubli Perak disambut riang oleh anak-anak Gayong, wakil tuan rumah 'Cikgu Izhar' dan beberapa jurulatih cukup menyemarakkan lagi semangat kami untuk sama-sama bergabung menyempurnakan janji-janji kami. Pada jam 2.30 petang dan setelah adat gelanggang di buka kami dijemput masuk ke dewan makan bagi memulakan persembahan pada petang itu.
Bila Seorang Guru Dikepung: Mari Kita Lihat Siapa Yang Kena..

Kegamatan para hadirin dan jemputan yang hadir pada ketika itu diiringi dengan serunai serta gendang silat sedikit sebanyak mempengaruhi jiwa dan semangat kami untuk memulakan persembahan seni silat pada ketika itu. Setelah kesemua pesilat masuk ke dewan makan dan perbincangan kecil dilakukan sementara sesi fotografi pengantin dijalankan kami bersiap-siap dengan kemungkinan yang mungkin berlaku akibat keadaan gelanggang yang agak sempit dan dipenuhi serta dikelilingi oleh para hadirin untuk meyaksikan persembahan daripada kami.

Srikandi: Pose Dari Puteri-Puteri PSSPGM Pulau Pinang

Persembahan dimulakan dengan pembukaan gelanggang oleh 'Cikgu Azizi' dari gelanggang Sungai Ara, asas,gerakkan dan serangan dalam baris oleh pesilat Sungai Nibong, jurus silat dan tempur berantai oleh anak-anak Gayong Tanah Liat dan Srikandi-srikandi PSSPGM dari gelanggang Sungai Nibong dengan tempur berpasangan mengakhiri persembahan tapak Gayong dan seni permainan tangan kosong.
Kenangan: Pesilat Mengambil Kesempatan Bagi Mengabadikan Gambar Sebagai Kenangan

Seterusnya, barisan Jurulatih Pusaka Gayong dari gelanggang Bayan Baru dan Batu Feringhi memperagakan aksi permaianan seni rotan dan parang panjang. Walau agak kekok pada awalnya, namun dengan berbekalkan semangat juang yang tinggi permainan mereka mampu mengamatkan suasana pada petang itu. Persembahan diteruskan lagi dengan permaianan seni cindai dan parang oleg 'Cikgu Atan Jr.' berpasangan dengan 'Cikgu Aliff' yang kedua-duanya dari gelanggang Alma dan Nyior Sebatang di seberang perai. Akhir sekali sekali lagi penonton disajikan dengan permainan seni parang yang kali ini lebih agresif oleh 'Cikgu Helmi' dan 'Cikgu Zul' cukup membuatkan para hadirin tidak lekang dari tempat duduk bagi melihat persembahan seterusnya daripada kami.Tiada ulasan:

Mahaguru Silat Seni Gayong/Serantau

Dato'Paduka Daeng Meor Rahman

Pusaka Gayong Pulau Pinang Time Zone..!

Anda Adalah Tetamu Kami Yang Ke.....

Panglima Hitam At Silat TV..

Maklumat/Info Terkini Dari Pusaka Gayong Pulau Pinang

SELAMAT DATANG

Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Pulau Pinang

 
Semua Anak-Anak Gayong + Skuad Demo!
:: Jemputan Majlis Hari Pencak Warisan Pada 19 Februari Dari Pertubuhan Seni Silat Gayung Penggerak Pulau Pinang
Info Oleh:Cikgu Helmi
 
Anak-Anak Gayong!
::Lawatan Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Ke Gelanggang Pusat PSSPGM,Gurun Kedah pada 25 Februari 2012.
Info Oleh: Cikgu Izani
 
Anak-Anak Gayong!
::Jemputan Ke Majlis Perasmian Anugerah Sandang & Perasmian Gelanggang Pusaka Warisan Di Batang Kali,Selangor Pada 28 Januari 2012 Jam 7.00ptg.
Info Oleh: Cikgu Helmi/Cikgu Ismail IPTB
 
::SEBARANG MAKLUMAT/INFO TERKINI,SILA SMSKAN KEPADA CIKGU HELMI(PANGLIMA HITAM) DITALIAN 012-5633904,
TERIMA KASIH.
 
SALAM UKHUWAH FILLAH BUAT SAHABAT-SAHABAT SEGAYONG SEMUA...
::DIKEMASKINI KALI TERAKHIR PADA 18 JANUARI 2012::

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Bloggers Malaysia

1st Malaysian MPV...

5 Catatan Terbaik Pusaka Gayong Blog...

Kopi Gayong Kini Di Pulau Pinang...

Sebarang pertanyaan atau tempahan kopi gayong sila hubungi Pengedar Tunggal Kopi Gayong Bahagian Negeri Pulau Pinang Cikgu Redzuan di talian 0194090825

Doa Anak-Anak Gayong Di Pusara Mahaguru..

Panglima Hitam

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all