Sabtu, 14 Mac 2009

Sambutan Maulidur Rasul 1430H/2009M Peringkat Negeri Pulau Pinang

Alhamdulillah, dengan berkat kesabaran serta kepercayaan Kerajaan Negeri Pulau Pinang memberikan peluang sekali lagi untuk kami anak-anak Pusaka Gayong Malaysia bahagian Negri Pulau Pinang & umat Muhammad yang lain bersama-sama bagi memperingati serta meraikan hari Keputeraan Baginda Rasullullah s.a.w. pada 12 Rabiul Awal 1430 Hijrah bersamaan 9 March 2009Masihi yang lalu bertempat di padang Kota Lama,Pulau Pinang.Dari sini kami serta secara tidak lansung telah membantu melengkapkan salah satu dari kalendar kerajaan negeri yang mana ia juga telah menjadi acara rasmi tahunan sejak berzaman. Dengan penyertaan sebanyak 49 kontijen daripada agensi kerajaan,NGO & IPT telah bersiap sedia seawal 7:00 pagi lengkap berpakaian seragam masing-masing di perkarangan Dataran Padang Kota Lama. Sambutan Perarakkan Maulidur Rasul pada tahun ini bertemakan "Wahdah Pemangkin Khaira Ummah",satu tema yang penuh dengan seribu makna untuk kita renung-reningkan bersama-sama maksud atau makna disebalik kata-kata itu.

2 Generasi..Lama & Baru Bersama-Sama Bergandingan Bagi Menjayakan Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Pulau Pinang Pada Tahun Ini.


Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Pulau Pinang diberikan penghormatan untuk mewakili Pertubuhan-Pertubuhan Silat yang lain bagi sama-sama menjayakan program yang penuh dengan penghayatan Islam serta pengorbanan dari kita ummat Muhammad.
Kira-kira jam 8:30 pagi kami mula bergerak dengan kontijen ke-41 & antara kontijen teramai dalam majlis itu iaitu diwakili seramai 130 pesilat putera puteri dari pelbagai gelanggang,cawangan,gelanggang-gelanggang di seluruh negeri pulau pinang bersama-bersatu hati bagi memberikan pendekatan & pengetahuan kepada seluruh warga Pulau Pinang yang mana Pertubuhan Silat masih wujud serta berkembang pesat di negeri Pulau Mutiara ini yang disertai oleh golongan kanak-kanak,remaja & dewasa yang datang dari pelbagai latar belakang.


2 Sahabat Yang Terpisah Sekian Lama..


Ini menunjukkan semangat silatulrahim serta kekuatan ummah yang diajar serta diterapkan dalam semua seni silat melayu & ianya masih lagi kuat dipegang terutama oleh Pusaka Gayong.
Perarakkan Maulidur Rasul ini juga dapat menjalinkan persaudaraan serta dapat merapatkan ukhwah silatulrahim diantara warga-warga Pulau Mutiara.
Selesai sudah perarakkan,satu program didalam dewan sri pinang diaturkan satu acara penyampaian serta penghargaan kepada mereka yang telah dikenalpasti banyak menabur jasa & bakti tanpa mengira masa.


Ketibaan Tetamu Kehormat...
Acara diserikan lagi dengan kehadiran tetamu kehormat Tuan Yang Terutama Negeri Pulau Pinang Dato' Seri Utama (Dr.) Haji Abdul Rahman Bin Haji Abbas,Ketua Menteri Pulau Pinang Yang Amat Berhormat Tuan Lim Guan Eng & Timbalan ketua Menteri Pulau Pinang 1 Yang Berhormat Tuan Mohammad Fairus. Satu penghargaan dari kami anak-anak gayong pulau pinang diatas kehadiran serta kesudian ketiga-tiga tetamu VVIP kerana dapat meluangkan masa untuk bersama-sama bagi menjayakan majlis ini...Tahniah sekali lagi,diharapkan sikap sebegini dapat diteruskan serta dijadikan satu contoh untuk merialisasikan sepertimana tema kita pada tahun ini "Wahdah Pemangkin Khaira Ummah".
"Lenggang bertapak seni memandang, Memohon tahjud menadah sentiasa, Tegap menapak teguh menjulang,
Hanya sujud ke hadrat yang Esa.."

Tiada ulasan:

Mahaguru Silat Seni Gayong/Serantau

Dato'Paduka Daeng Meor Rahman

Pusaka Gayong Pulau Pinang Time Zone..!

Anda Adalah Tetamu Kami Yang Ke.....

Panglima Hitam At Silat TV..

Maklumat/Info Terkini Dari Pusaka Gayong Pulau Pinang

SELAMAT DATANG

Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Pulau Pinang

 
Semua Anak-Anak Gayong + Skuad Demo!
:: Jemputan Majlis Hari Pencak Warisan Pada 19 Februari Dari Pertubuhan Seni Silat Gayung Penggerak Pulau Pinang
Info Oleh:Cikgu Helmi
 
Anak-Anak Gayong!
::Lawatan Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Ke Gelanggang Pusat PSSPGM,Gurun Kedah pada 25 Februari 2012.
Info Oleh: Cikgu Izani
 
Anak-Anak Gayong!
::Jemputan Ke Majlis Perasmian Anugerah Sandang & Perasmian Gelanggang Pusaka Warisan Di Batang Kali,Selangor Pada 28 Januari 2012 Jam 7.00ptg.
Info Oleh: Cikgu Helmi/Cikgu Ismail IPTB
 
::SEBARANG MAKLUMAT/INFO TERKINI,SILA SMSKAN KEPADA CIKGU HELMI(PANGLIMA HITAM) DITALIAN 012-5633904,
TERIMA KASIH.
 
SALAM UKHUWAH FILLAH BUAT SAHABAT-SAHABAT SEGAYONG SEMUA...
::DIKEMASKINI KALI TERAKHIR PADA 18 JANUARI 2012::

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Bloggers Malaysia

1st Malaysian MPV...

5 Catatan Terbaik Pusaka Gayong Blog...

Kopi Gayong Kini Di Pulau Pinang...

Sebarang pertanyaan atau tempahan kopi gayong sila hubungi Pengedar Tunggal Kopi Gayong Bahagian Negeri Pulau Pinang Cikgu Redzuan di talian 0194090825

Doa Anak-Anak Gayong Di Pusara Mahaguru..

Panglima Hitam

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all