Rabu, 10 Jun 2009

IKUTLAH RASMI PADI

Ganasnya Tsunami membinasakan tetapi tidak diizinkan Allah SWT untuk menyentuh Masjid Ar Rahman di Aceh ini. Begitulah hebatnya ketentuan Allah. Janganlah kita berlaku sombong.

Apa istimewa silat ini? Tanya seseorang kepada guruku. Kita mahu berkawan jawab guruku ringkas. Sememangnya itu yang kami amalkan. Mementingkan kebajikan dan persahabatan. Ya aku selalu melihat beliau suka meraikan majlis-majlis keraian undangan daripada rakan-rakan perguruan lain samada kecil mahupun besar. Yang pasti beliau menjemput kami beramai-ramai.

Mungkin ramai menyangka silat untuk berkelahi sahaja. Mungkin ramai yang menyangka silat untuk pertandingan siapa yang terbaik. Ramai yang menyangka silat harus kepimpinannya dimonopoli oleh guru-guru tua sahaja. Tetapi sebenarnya silat ialah lebih dari itu. Diperingkat awal penubuhannya silat merupakan suatu kesatuan untuk membela nasib rakyat. Tidak rela dijajah dan dikotak-katikan oleh anasir-anasir yang jahat. Membela maruah agama menjadi agenda utama agar jangan ada yang berani mencemarkannya. Satu izzah yang boleh dibanggakan. Satu gagasan umat yang berani membela keadilan.

Budaya ragut sangat berleluasa, mengapa tidak kita bersama mempelajari beberapa teknik untuk mengatasi peragut ini. Berkongi ilmu menambah tetapi berkongsi wang mengurang.

Silat jangan dipandang dengan sebelah mata sahaja. Ianya bukan permainan kampongan. Ianya sudah menjadi warisan seni secara rasmi oleh Kementerian Kesenian Dan Warisan Negara. Sudah ada Kejohanan Silat Dunia. Tidak seperti bela diri yang lain kerana silat mempunyai adat dan pantang larang yang tersendiri. Adat istiadatnya penuh peraturan dan disiplin. Membina kesusilaan dan akhlak terpuji seorang pendekar sejati.
Tetapi yang penting guruku telah berpesan "Di Mana bumi kau pijak di situ langit kau junjung". "Berpantang Mati Sebelum Ajal". Ikutlah rasmi padi, semakin tunduk semakin berisi. Berkongsi ilmu berkat, kerana ia akan bertambah bukan berkurangan.

1 ulasan:

Mata Hati berkata...

Memang merendah itu amalan mulia. Tetapi adakalanya perbuatan mungkar perlu dicegah dengan tegas. Jika tidak kemungkaran itu akan merebak ke lain. Macam H1N1.

Ada juga penyakit itu harus dipotong terus sedikit anggota yang sakit seperti kencing manis. Jika tidak dipotong boleh membawa maut kepada yang mengidapinya.

Mahaguru Silat Seni Gayong/Serantau

Dato'Paduka Daeng Meor Rahman

Pusaka Gayong Pulau Pinang Time Zone..!

Anda Adalah Tetamu Kami Yang Ke.....

Panglima Hitam At Silat TV..

Maklumat/Info Terkini Dari Pusaka Gayong Pulau Pinang

SELAMAT DATANG

Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Pulau Pinang

 
Semua Anak-Anak Gayong + Skuad Demo!
:: Jemputan Majlis Hari Pencak Warisan Pada 19 Februari Dari Pertubuhan Seni Silat Gayung Penggerak Pulau Pinang
Info Oleh:Cikgu Helmi
 
Anak-Anak Gayong!
::Lawatan Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Ke Gelanggang Pusat PSSPGM,Gurun Kedah pada 25 Februari 2012.
Info Oleh: Cikgu Izani
 
Anak-Anak Gayong!
::Jemputan Ke Majlis Perasmian Anugerah Sandang & Perasmian Gelanggang Pusaka Warisan Di Batang Kali,Selangor Pada 28 Januari 2012 Jam 7.00ptg.
Info Oleh: Cikgu Helmi/Cikgu Ismail IPTB
 
::SEBARANG MAKLUMAT/INFO TERKINI,SILA SMSKAN KEPADA CIKGU HELMI(PANGLIMA HITAM) DITALIAN 012-5633904,
TERIMA KASIH.
 
SALAM UKHUWAH FILLAH BUAT SAHABAT-SAHABAT SEGAYONG SEMUA...
::DIKEMASKINI KALI TERAKHIR PADA 18 JANUARI 2012::

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Bloggers Malaysia

1st Malaysian MPV...

5 Catatan Terbaik Pusaka Gayong Blog...

Kopi Gayong Kini Di Pulau Pinang...

Sebarang pertanyaan atau tempahan kopi gayong sila hubungi Pengedar Tunggal Kopi Gayong Bahagian Negeri Pulau Pinang Cikgu Redzuan di talian 0194090825

Doa Anak-Anak Gayong Di Pusara Mahaguru..

Panglima Hitam

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all