Selasa, 23 Jun 2009

Pakaian Seragam Hitam Di Dalam Lipatan Almari Usang.

Ketangkasan dua orang pesilat ini melambangkan keserasian yang tinggi yang terbina di dalam satu siri latihan yang panjang dan penuh dedikasi.

Keletihan selepas habis kerja di warung depan setesen bas pada malam itu membuat aku terfikir. Bagaimana keadaan aku sekarang ini. Dulu bujang sekarang sudah mempunyai anak dan isteri. Dahulu aku ada bengkel memperbaiki kereta tetapi sekarang cuma stall burger sahaja. Sudah beberapa tahun aku begini. Tak senang-senang. Aku pernah berjanji kepada diri ini aku akan kembali aktif dalam silat apabila ekonomi aku pulih dengan baik.

Lama sudah aku tidak turun ke gelanggang, rasa segan dan malu begitu ketara. Rasanya bukan faktor umur tetapi badan ini telah dimanja-manja. Terasa seronok dan bersemangat kembali melihat rakan-rakan seangkatan dengan aku masih aktif ke sana ke sini. Mereka datang ke warungku untuk bertanya khabar dan membeli beberapa burger dan hotdog. Mereka hendak ke gelanggang di Balik Pulau.

Guruku pernah menyarankan, setiap kerja buat hendaklah dibersihkan niat dan perlaksanaannya. Walaupun perkara itu kecil tetapi hasilnya sungguh mulia. Kamu semua sebagai jurulatih silat dan mempunyai kelas atau gelanggang kita sendiri. Tentu ada anak murid yang dibawah kelolaan kamu. Segala ilmu persilatan yang dicurahkan dengan niat yang ikhlas dan bersih akan melahirkan hasil yang baik. Amal jariah katanya. Mereka yang terdidik ini akan diasuh menghormati guru dan orang tua. Mengasih yang muda dan orang lemah. Berdisiplin tinggi dan beradab dengan peradaban seorang pendekar. Siapa yang untung kelak? Bukankah kamu juga. Kata-kata ini membuat aku tidak boleh tidur malam itu.

Aku telah dianugerahkan sandang kebesaran dan bengkong tertinggi tetapi aku khuatir persalinan silatku itu lama tidak aku pakaikan. Wajarkah aku menjadi jurulatih tanpa mempunyai gelanggang aku sendiri. Wajarkah aku berpersatuan tanpa memberi sebarang sumbangan? Wajarkah aku memiliki pakaian seragam hitam dan hanya kemas dalam lipatan tersusun di dalam almari usang bilik aku sahaja?
Ampun kenapa amanat ini tidak aku tunaikan?

Tiada ulasan:

Mahaguru Silat Seni Gayong/Serantau

Dato'Paduka Daeng Meor Rahman

Pusaka Gayong Pulau Pinang Time Zone..!

Anda Adalah Tetamu Kami Yang Ke.....

Panglima Hitam At Silat TV..

Maklumat/Info Terkini Dari Pusaka Gayong Pulau Pinang

SELAMAT DATANG

Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Pulau Pinang

 
Semua Anak-Anak Gayong + Skuad Demo!
:: Jemputan Majlis Hari Pencak Warisan Pada 19 Februari Dari Pertubuhan Seni Silat Gayung Penggerak Pulau Pinang
Info Oleh:Cikgu Helmi
 
Anak-Anak Gayong!
::Lawatan Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Ke Gelanggang Pusat PSSPGM,Gurun Kedah pada 25 Februari 2012.
Info Oleh: Cikgu Izani
 
Anak-Anak Gayong!
::Jemputan Ke Majlis Perasmian Anugerah Sandang & Perasmian Gelanggang Pusaka Warisan Di Batang Kali,Selangor Pada 28 Januari 2012 Jam 7.00ptg.
Info Oleh: Cikgu Helmi/Cikgu Ismail IPTB
 
::SEBARANG MAKLUMAT/INFO TERKINI,SILA SMSKAN KEPADA CIKGU HELMI(PANGLIMA HITAM) DITALIAN 012-5633904,
TERIMA KASIH.
 
SALAM UKHUWAH FILLAH BUAT SAHABAT-SAHABAT SEGAYONG SEMUA...
::DIKEMASKINI KALI TERAKHIR PADA 18 JANUARI 2012::

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Bloggers Malaysia

1st Malaysian MPV...

5 Catatan Terbaik Pusaka Gayong Blog...

Kopi Gayong Kini Di Pulau Pinang...

Sebarang pertanyaan atau tempahan kopi gayong sila hubungi Pengedar Tunggal Kopi Gayong Bahagian Negeri Pulau Pinang Cikgu Redzuan di talian 0194090825

Doa Anak-Anak Gayong Di Pusara Mahaguru..

Panglima Hitam

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all