Rabu, 25 Mac 2009

Selamat Menepuh Gerbang Perkahwinan Cikgu Aidi Akhbal & Nurul...

Aksi pengantin bermain silat pulut
Syukur alhamdulillah...tahun 2009 antara tahun yang mana para jurulatih Pusaka Gayong melansungkan perkahwinan agaknya? Mungkin ini yang dikatakan satu rahmat,selepas sorang bersambung kepada sorang...lepas ni apa la pulak yeerrr?
Tapi walau apa sekalipun,bila sesuatu majlis walimatulurus yang melibatkan jurulatih sebagai pengantin atau raja sehari,memang komitmen bagi majlis tersebut dengan persediaan yang terbaik akan difikirkan bagi menyambut para tetamu yang bakal bertandang diikuti dengan debaran yang makin hari makin kencang menanti saat-saat bahagia bersanding serta memikul tanggungjawab sebagai suami.
Pada tarikh 14 March 2009 berlansungnya persandingan kedua mempelai di perkarangan surau taman bayan baru yang mana majlis kenduri dari pihak pengantin perempuan & kakak kepda seorang jurulatih serta srikandi Pusaka Gayong iaitu Cikgu Wafaa. Walau pun permintaan hanya dari pihak perempuan,persembahan silat tetap berlansung denganbaik yang dipersembahkan 100% Jurulatih dari seberang perai yang hadir.

Team demo seberang perai bergambar kenang-kenangan di perkarangan surau bayan baru tempat majlis walimatulurus berlansung

Walau pun pesilat tidak lah ramai,tetapi ini tidak mematahkan semangat kami yang datang dari seberang untuk beraksi dengan seni permainan kami..Syukur tiada berlaku sebarang masalah sepanjang perjalanan kami mempersembahkan seni silat pada petang itu,yang menariknya adat atau tabiat buruk jurulatih Pulau Pinang ni ialah akan menarik atau melamar pengantin lelaki jika dia seorang jurulatih..Apa lagi,dibelasah laaaa,sebagai cenderahati atau kenang-kenangan kepada kami & pengantin untuk dijadikan sejarah.
Pada 15 March 2009 berlansungnya satu lagi majlis walimatulurus yang diadakan di kediaman pangantin lelaki di Balik Pulau,ish! layan corner jugak laa ari tu sebelum nak sampai..hahaha! nasib tak terjun gaung...

Aksi dua bradik dengan aksi seni parang.....
Demonstrasi kali ini lebih ramai dari semalam yang mana gabungan pesilat seberang & pulau dengan persembahan asas,masal,tempur tangan kosong,seni rotan,seni parang & seni keris...Akhir sekali seperti biasa sebelum menamatkan persembahan,para jurulatih dengan buah tangan khas kepada dengan menjemput pengantin untuk bermain keris & diakhiri dengan serangan beramai-ramai bagi memberikan satu kenangan yang tak mungkin beliau lupakan iaitu dibelasah...
Walau apa sekali pun,ia hanyalah sekadar hiburan serta buah tangan dari sahabat-sahabat gayong yang mampu diberikan sebagai penyeri majlis..

Bergambar kenang-kenagan dengan pasangan raja dua hari....


"Tempana Nipis Nama Asalku,

Keris Pusaka Lalu Dewangga,

Niat Derhaka Kepada Rajaku,

Keris Menyerah Taming Pusaka.."

Tiada ulasan:

Mahaguru Silat Seni Gayong/Serantau

Dato'Paduka Daeng Meor Rahman

Pusaka Gayong Pulau Pinang Time Zone..!

Anda Adalah Tetamu Kami Yang Ke.....

Panglima Hitam At Silat TV..

Maklumat/Info Terkini Dari Pusaka Gayong Pulau Pinang

SELAMAT DATANG

Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Pulau Pinang

 
Semua Anak-Anak Gayong + Skuad Demo!
:: Jemputan Majlis Hari Pencak Warisan Pada 19 Februari Dari Pertubuhan Seni Silat Gayung Penggerak Pulau Pinang
Info Oleh:Cikgu Helmi
 
Anak-Anak Gayong!
::Lawatan Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Ke Gelanggang Pusat PSSPGM,Gurun Kedah pada 25 Februari 2012.
Info Oleh: Cikgu Izani
 
Anak-Anak Gayong!
::Jemputan Ke Majlis Perasmian Anugerah Sandang & Perasmian Gelanggang Pusaka Warisan Di Batang Kali,Selangor Pada 28 Januari 2012 Jam 7.00ptg.
Info Oleh: Cikgu Helmi/Cikgu Ismail IPTB
 
::SEBARANG MAKLUMAT/INFO TERKINI,SILA SMSKAN KEPADA CIKGU HELMI(PANGLIMA HITAM) DITALIAN 012-5633904,
TERIMA KASIH.
 
SALAM UKHUWAH FILLAH BUAT SAHABAT-SAHABAT SEGAYONG SEMUA...
::DIKEMASKINI KALI TERAKHIR PADA 18 JANUARI 2012::

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Bloggers Malaysia

1st Malaysian MPV...

5 Catatan Terbaik Pusaka Gayong Blog...

Kopi Gayong Kini Di Pulau Pinang...

Sebarang pertanyaan atau tempahan kopi gayong sila hubungi Pengedar Tunggal Kopi Gayong Bahagian Negeri Pulau Pinang Cikgu Redzuan di talian 0194090825

Doa Anak-Anak Gayong Di Pusara Mahaguru..

Panglima Hitam

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all