Isnin, 2 November 2009

Majlis Penyampaian Sijil Dan Bengkong PSSPGM

Alhamdulillah,setelah sekian lama mengatur bagi menyempurnakan majlis penyampaian sijil dan bengkong bagi pesilat-pesilat dari Gelanggang Institut Perguruan Tuanku Bainun kini masanya telah tiba setelah penilaian dibuat pada bulan Ogos lalu dan pada 28 Oktober 2009 satu majlis secara ringkas tetapi amat dinanti-nantikan apabila para pesilat-pesilat yang telah berjaya melalui ujian bengkong kini akan memiliki apa yang diidam-idamkan.
Bertenaga: Antara Aksi Disiplin Yang Dipamerkan Oleh Pengamal Taekwando

Majlis ini juga disempurnakan lagi dengan acara serentak majlis penyampaian bengkong bagi pesilat-pesilat juga pengamal Taekwondo Islamic dari Gelanggang IPTB. Majlis diserikan dengan para tetamu jemputan dari bahagian IPTB,PSSPGM & TAEKWONDO yang terdiri daripada Jurulatih-Jurulatih juga Pensyarah. Seperti biasa majlis disempurnakan dengan pembarisan dan disiplin dari anak-anak Gayong bersama-sama ahli Taekwondo bagi menghormati para tetamu jemputan pada hari tersebut.
Tangan Kosong: Tempur Bebas Daripada Dua Pengamal Taekwando

Acara dimulakan dengan ucapan daripada Penasihat Seni Mempertahankan Diri IPTB Encik Ismail yang juga Pensyarah IPTB dan Gurulatih Seni Silat dan Taekwondo. Seterusnya majlis penyampaian sijil dan bengkong kepada para peserta yang telah berjaya melalui ujian baik dari pesilat mahu pun ahli taekwondo.
Simbolik: Acara Tujuh Tapak Disempurnakan Oleh Cikgu Helmi Sebagai Ketua Jurulatih Pada Malam Tersebut

Seterusnya antara acara kemuncak pada malam tersebut adalah persembahan Seni Beladiri daripada peserta-peserta dengan mempamerkan aksi-aksi serta disiplin yang cukup bertenaga dengan nilai-nilai murni serta ketangkasan dalam menguasai seni beladiri yang dipelajari masing-masing. Dimulakan dengan persembahan dari pasukan Taekwondo, para tetamu jemputan juga penonton disajikan dengan disiplin asas yang wajib dikuasai ahlinya dan dikhiri dengan tempur bebas serta teknik pecahan papan.
Kemas: Gaya Seorang Pendekar Gayong DipersembahkanOleh Jurulatih IPTB

Memandangkan pesilat melebihi daripada ahli Taekwondo, anak-anak Gayong diberikan masa yang lebih dan persembahan terakahir dilakukan dengan jayanya baik bagi pesilat-pesilat baru, peringkat Putih,Hijau mahu pun Merah.. Dimulakan dengan dengan adat istiadat Silat Gayong, tujuh Jurulatih mengambil tapak bagi memohon keizinan serta restu daripada Waris Beradat sebagai simbolik bagi memperingati tujuh Hulubalang Gayong. Setelah selesai, persembahan dimulakan dengan asas tapak Gayong oleh anak-anak Gayong bagi memperlihatkan disiplin yang telah diterapkan dalam permaianan mereka.

Antara Gambar-Gambar Kenangan Pada Malam Tersebut

Selepas satu demi satu persembahan daripada kesemua peserta yang melebihi 60 orang termasuk jurulatih muda dengan kemantapan bertempur tanpa senjata dan bersenjata cukup memberikan satu kekuatan bawaha Silat Melayu masih dihargai oleh generasi muda sebegini. Inilah yang cuba diterap serta disampaiakn oleh Gurulatih serta Jurulatih-Jurulatih PSSPGM Pulau Pinang bagi menjana,mewarisi seterusnya menjadi penghubung bagi mengembangkan Seni Warisan ini kepada generasi akan datang...Tiada ulasan:

Mahaguru Silat Seni Gayong/Serantau

Dato'Paduka Daeng Meor Rahman

Pusaka Gayong Pulau Pinang Time Zone..!

Anda Adalah Tetamu Kami Yang Ke.....

Panglima Hitam At Silat TV..

Maklumat/Info Terkini Dari Pusaka Gayong Pulau Pinang

SELAMAT DATANG

Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Pulau Pinang

 
Semua Anak-Anak Gayong + Skuad Demo!
:: Jemputan Majlis Hari Pencak Warisan Pada 19 Februari Dari Pertubuhan Seni Silat Gayung Penggerak Pulau Pinang
Info Oleh:Cikgu Helmi
 
Anak-Anak Gayong!
::Lawatan Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Ke Gelanggang Pusat PSSPGM,Gurun Kedah pada 25 Februari 2012.
Info Oleh: Cikgu Izani
 
Anak-Anak Gayong!
::Jemputan Ke Majlis Perasmian Anugerah Sandang & Perasmian Gelanggang Pusaka Warisan Di Batang Kali,Selangor Pada 28 Januari 2012 Jam 7.00ptg.
Info Oleh: Cikgu Helmi/Cikgu Ismail IPTB
 
::SEBARANG MAKLUMAT/INFO TERKINI,SILA SMSKAN KEPADA CIKGU HELMI(PANGLIMA HITAM) DITALIAN 012-5633904,
TERIMA KASIH.
 
SALAM UKHUWAH FILLAH BUAT SAHABAT-SAHABAT SEGAYONG SEMUA...
::DIKEMASKINI KALI TERAKHIR PADA 18 JANUARI 2012::

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

Bloggers Malaysia

1st Malaysian MPV...

5 Catatan Terbaik Pusaka Gayong Blog...

Kopi Gayong Kini Di Pulau Pinang...

Sebarang pertanyaan atau tempahan kopi gayong sila hubungi Pengedar Tunggal Kopi Gayong Bahagian Negeri Pulau Pinang Cikgu Redzuan di talian 0194090825

Doa Anak-Anak Gayong Di Pusara Mahaguru..

Panglima Hitam

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all